Нужен ли ми е протектор за дисплея ?

Необходимостта от протектор е относителна

Преди да дадем директен отговор на въпроса е хубаво да понапишем малко за предисторията на видовете предпазни стъкла за дисплей и видовете протектори, техните предимства и недостатъци.

Какво е Gorilla Glass

Вероятността телефона Ви да използва Gorilla Glass е огромна. Историята на закалените стъкла e дълга. Компанията, която ги произвежда е американската Corning. Още през 1960 година започва експерименти със закалени стъкла, като част от проект наречен "Project Muscle", в резултат на което стартира производството на стъкла, които се използва до 1990 в авиацията, автомобилостроенето и медицината. Експериментите са подновени през 2005 година по запитване на Apple, когато целта е да се направят по-тънки и здрави стъкла, които да бъдат използвани в потребителската електроника и по-конкретно в iPhone. Така се раждат първите закалени стъкла Gorilla Glass, които масово се ползват в нашите смартфони и до днес.

До момента gorilla glass е минал през четири етапа на развитие, като резултата от последни се използва в Samsung S6, а те са както следва :

 • 2005 - 2012 Първа серия използвана в iPhone;
 • 2012 - 2013 Втора генерация, която е с 20% по-тънка от първата и използвана в над 1 милиард устройства;
 • 2013 - 2015 Трета генерация, която е с 40% по-устойчива на надраскване от предната;
 • 2015 - Четвърта генерация характеризираща се със съдържанието на сребърни йони, които убиват до 90% от бактериите. Два пъти по-здрави са от третата генерация и след тестове дават с 80% по-голяма защита.

Въпреки здравината си основния недостатък на Gorilla Glass е възможността за микро-драскотини причинени най-вече от пясък.

Ако Ви е любопитен целият процес по производство можете да прочете повече на този линк : http://electronics.howstuffworks.com/everyday-tech/gorilla-glass.htm ( англ. )

Следващият фаворит в защитата на екрана е сапфира

Алтернативата на Gorilla Glass са сапфирните дисплеи. Apple отново са замесени и инвестираха приблизително 600 млн. долара в завод за производството им, като се очакваше iPhone 6 да е с такъв дисплей, но това не се случи. Сапфира като материал има различни разновидности, като голяма част от тях се използват в бижутерията, но този който нас ни интересува е белият сапфир. Материалът е втория по здравина след диаманта познат на земята, което автоматически значи, че единствения начин да надраскате телефона си с подобен дисплей е ако носите диаманти в джоба си ( искрено Ви го пожелаваме ).

Сапфирното покритие има няколко основни недостатъка :

 • Цена за производство на инч е няколко долара, докато това на gorilla Glass е над 10 пъти по-ниска
 • Доста по-високо ниво на отразяване, което след появата на Gorilla Glass 4 се превръща в основна слабост
 • Средния живот на смартфоните е 18 - 24 месеца, което обезсмисля използването на толкова скъп материал

Това са двете топ технологии, като втората е приложена в много по-малко смартфони и основно в часовници. Нека хвърлим и един поглед на протекторите, които се предлагат на пазара. Има стотици производители на всевъзможни видове протектори, но най-грубо бихме могли да обобщим протекторите за смартфони в три основни групи.

Видове протектори за дисплей

 • Стъклени протектори (Tempered glass) - Изработени са от закалено фибростъкло и предлагат много добра защита за вашият дисплей на всички нива. При по-стабилен удар се напуква защитното стъкло, като се предпазва това на дисплея Ви, Поставянето на стъклен протектор е много по-лесно от това на другите видове, като дори е възможно да се разлепи и залепи наново (което не се препоръчва). Основен недостатък е липсата на защита срещу отпечатъци. Малко по-дебели са от останалите видове, което също може да се счете за недостатък.
 • Противоударни протектори ( TPU - Thermoplastic polyurethane / Термопластичен полиуретан ) - тези протектори са нещо средно между гума и силикон, като качества предлагат добра защита от микро надрасквания, защита от отпечатъци, еластичност. Точно поради последната си характеристика се водят противоударни, защото могат да абсорбират сравнително леки удари ( не тествайте ). Това е добър вариант, но променя значително усещането при работа с телефона.
 • Обикновено фолио (PET - Polyethylene terephthalate / Полиетилентерефталата) - за разлика от противоударнните тук става дума просто за една пластмасово фолио, чиято основна функционалност е да предпазва от надраскване, при това не чак толкова ефективно (всички серии на Gorilla glass вършат по-добра работа), но имайки предвид цената е напълно нормално и функционалността да е ограничена. Друго предимство освен цената е това, че са изключително тънки.

В крайна сметка въпроса е нуждаете ли се от протектор или не ?

 • Ако телефона Ви е произведен преди 2013 година - да вземете си !
 • Ако телефона стои при диамантите Ви няма смисъл да давате 10 - 15 лв. за протектор. Няма да Ви помогне.
 • Ако сте постоянно в движение, вземете си стъклен протектор с цел да предпазите екрана от счупване, защото вероятността да го изтървете е голяма ( и ще се случи един ден ). В зависимост от телефона Ви можете да обмислите и вариант за застраховане на дисплея - някои родни оператори го предлагат като услуга. Имайте предвид, че смяната на дисплей на топ моделите в момента, струва около 200 лева ( части + ремонт ), от тук нататък е въпрос на сметки.
 • Ако работите в офис и основния Ви маршрут е дом - кола - офис - кола - дом, то леко се обезсмисля да си вземате протектор, просто е малко вероятно да се поставите в ситуация застрашаваща дисплея.

 

Източници :

 


Доставка - 4.50 лв. - Доставката на стоки от GSMIX.bg е 4.50 лв.;
- Можете да върнете стоката в 14 дневен срок;
- Доставката се извършва до 2 работни дни, освен при независещи от нас обстоятелства;
- Доставката на стока се извършва чрез куриерска фирма Рапидо;
- Доставките се извършват единствено на територията на Република България;
+359 893 443 473 - Ако имате каквито и да е въпроси, не се колебайте да се свържете с наш оператор на посочения телефон.
gsmix.bg@gmail.com - Не сте от най-разговорливите ? Няма проблем, пишете ни на email-а ! Ще Ви отговорим в най-кратки срокове.
24 месеца гаранция - Всички мобилни телефони са с 2 години гаранция.
- Гаранцията не важи за аксесоарите !